Biodivercity

Home > Nieuws Intern > soort van de maand november: DE EEKHOORN


PDF

soort van de maand november: DE EEKHOORN

soort van de maand november: DE EEKHOORN

- (2023-11-01)
Nieuws Intern

Eekhoorns leven in Nederland van nature in de bossen op zandgronden. Maar soms komen ze naar de aangrenzende dorpen en steden. In sommige delen van het stedelijk gebied hebben ze zich permanent gevestigd, bijvoorbeeld in grote stadsparken. Of ze komen naar tuinen waar mensen voer voor vogels in de tuin hebben gehangen. Soms bouwen ze in zelfs in particuliere tuinen hun nest, bijvoorbeeld in hoge coniferen.

De eekhoorn eet niet alleen eikels en nootjes, zoals in de kinderboeken, maar pelt ook de zaadjes uit dennenappels en eet bosvruchten en paddenstoelen. En in stedelijk gebied doen ze zich tegoed aan (ongepelde) pinda’s zodra mensen die rond november weer op gaan hangen in hun tuinen.

De aanleg van een groene corridor, die zorgt voor verbinding met bosrijk buitengebied met stadsparken en tuinen, kan helpen deze charmante diertjes in de buurt te krijgen.

Ziet u (al) regelmatig een eekhoorn in uw omgeving? De zoogdiervereniging roept mensen alle waarnemingen van eekhoorns door te geven via de site zoogdiergezien.nl. Heeft u een zieke of gewonde eekhoorn gevonden, dan kunt u het beste contact opnemen met eekhoornopvang.nl.

De foto van de eekhoorn is genomen door Jeroen Brandjes van Bureau Waardenburg.

 

Suggesties voor verbeteringen