Biodivercity

Home > Nieuws Intern > Soort van de maand mei: DE BOERENZWALUW (de lentebode)


PDF

Soort van de maand mei: DE BOERENZWALUW (de lentebode)

Soort van de maand mei: DE BOERENZWALUW (de lentebode)

- (2021-05-01)
Nieuws Intern

Het is nu nog maar moeilijk voor te stellen dat mensen ooit geloofden dat zwaluwen zich voor de winter ingroeven en een winterslaap hielden. Aristoteles, die al wel over de verhuizing van de vogels schrijft, noteerde de fabels die leefden over onder de grond en onder water overwinteren. We weten inmiddels zelfs wáár in Afrika de vogels overwinteren, door onderzoek met zenders.

Maar wat altijd is gebleven is het lentegevoel dat zwaluwen ons brengen als ze net weer terug zijn. Vanaf mei broeden de zwaluwen bij ons. De nesten van klei, stro en mest worden tegen balken en houten richels gemaakt of desnoods bij andere bevestigingspunten zoals waterleidingen of contactdozen. Zoals de naam al doet vermoeden doen ze dat vooral op boerenerven.

De veranderingen in het agrarisch gebied van de afgelopen decennia hebben geleid tot een eenvormig en opgeruimd buitengebied. Er zijn vrijwel geen kleinschalige gemengde bedrijven met oude schuurtjes meer. Het verbeteren, isoleren en afsluiten van stallen heeft tot gevolg dat de vogels de gebouwen niet in of uit kunnen en hun broedplaatsen kwijt raken.

Een mooi alternatief bieden de boerderijen die niet voor hun inkomen van grootschalige bedrijfsvoering afhankelijk zijn, zoals kinderboerderijen en zorgboerderijen.

Fotograaf: Mark Collier (Bureau Waardenburg)

 

Suggesties voor verbeteringen